Ifølge Folkehelseinstituttet er legemiddelbruken hos eldre omfattende. Personer over 65 år utgjør ca. 15 % av befolkningen, men bruker nesten halvparten av alle legemidler i Norge. Et stort antall hjemmeboende eldre har en sammensatt og lang medisinliste, hvor én lege ofte er ansvarlig både for å utskrive og revidere medisinlisten. I mange tilfeller distribueres medisinene i en multidoseordning via den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Alle medikamenter har bivirkninger, mange har interaksjoner og især personer med kognitiv svikt er ikke i stand til å rapportere effekt og bivirkninger av behandlingen. Av de som legges inn på sykehjem har ca. 80% en demenssykdom, som betyr at de verken kan beskrive sine plager, uttrykke hvordan medikamentene fungerer eller rapportere bivirkninger. Gjennomsnittlig botid på sykehjem er 2.4 år for personer med demens og 0.9 år for personer med sammensatte sykdommer. Kravet er at medisinlisten til eldre på sykehjem skal gjennomgås minst én gang i året.
Har vi for stor tillit til medikamentenes effekt? Demografiske endringer og en større andel eldre i befolkningen betyr at vi fremover må bo lenger hjemme og ta større ansvar for egen alderdom. Hvordan vil vi at dette skal utvikle seg i morgendagens helsetjeneste? Dette er noe av det vi skal sette søkelyset på i webinaret Feilmedisinering tar liv -hvordan kan økt digitalisering hjelpe oss?
Tid: 29.04.2021 fra kl. 12.00 - 13.30 Sted: Webinar (link ved registrering)
Trykk på lenken her og gå inn på siden for å få mer informasjon, program og påmelding.
Webinaret er gratis og åpent for alle. Velkommen.
Spørsmål om arrangementet kan rettes til; tone.bye@pensjonistforbundet.
Mvh Tone Bye
Prosjektleder Pensjonistforbundet